Пошук
Семчук І.В., Мазур В.Г. Шляхи підвищення ефективності управління витратами на підприємстві
АНОТАЦІЯ
У статті визначено сутність поняття «витрати», систематизовано різні підходи до класифікації витрат і на їх основі обґрунтовано класифікацію витрат для цілей управління. Проведено аналіз поелементного складу і структури витрат на виробництво на ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», щоб визначити головні напрями пошуку резервів залежно від рівня матеріаломісткості, трудомісткості та фондоємності виробництва. Обґрунтовано доцільність створення служби внутрішнього контролю на ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика». Розкрито етапи процесу здійснення внутрішнього контролю витрат підприємства для вдосконалення системи управління витратами у цілому.
Ключові слова: витрати, система управління витратами, контроль витрат, операційні витрати, методи управління витратами.
АННОТАЦИЯ
В статье определена сущность понятия «расходы», систематизированы различные подходы к классификации расходов и на их основе обоснована классификация расходов для целей управления. Проведен анализ поэлементного состава и структуры затрат на производство на ПАО «Винницкая кондитерская фабрика», чтобы определить главные направления поиска резервов в зависимости от уровня материалоемкости, трудоемкости и фондоемкости производства. Обоснована целесообразность создания службы внутреннего контроля на ПАО «Винницкая кондитерская фабрика». Раскрыты этапы процесса внутреннего контроля затрат предприятия для совершенствования системы управления затратами в целом.
Ключевые слова: расходы, система управления затратами, контроль расходов, операционные расходы, методы управления затратами.
АNNOTATION
The article discloses the meaning of the notion «expenses» as well as systematizes different approaches towards the classification of expenses on the basis of which the classification of expenses for managing purposes is justified. The analysis of all the elements and structure of expenses has been carried out at PJSC «Vinnitsa confectionery factory» aimed at outlining the main directions of searching for reserves depending on the level of material supplies, labor potential and funds of a company. The need for creating the department of internal control at PJSC «Vinnitsa confectionery factory» has been justified. The stages of the process of carrying out internal control over company's expenses have been disclosed aiming to improve the system of managing expenses on the whole.
Keywords: expenses, system of managing expenses, control over expenses, operating expenses, methods of managing expenses.