Архів номерів

2018 21 22 23      
2017 15 16 17 18 19 20
2016 9 10 11 12 13 14
2015 3 4 5 6 7 8
2014 1 2        

Пошук

 

банер 1

 

unnamed

 

images

 

banner c111

 

Грабчук І.Ф., Бугайчук В.В. Забезпечення сільськогосподарською сировиною підприємств харчової промисловості

АНОТАЦІЯ
Проаналізовано обсяги виробництва основних видів сільськогосподарської сировини для підприємств харчової промисловості з метою виявлення перешкод щодо збільшення кількості і підвищення якості продуктів харчування.
Встановлено, що найбільший спад виробництва продукції відбувся у м'ясо-молочній галузі за всіма категоріями господарств, що супроводжується скороченням продажу підприємствам харчової промисловості молока, худоби та птиці в живій вазі.
Визначено, що частка сільськогосподарських виробників, які надають зразки продукції до випробування на відповідність встановленим стандартам, є незначною. Проте зі всієї кількості поданих зразків продукції на випробування щодо якості продукції до ДП «Житомирстандартметрології» за 2014–2016 рр. близько 17,0% є забракованими.
Визначено, що основними перешкодами стабільного розвитку галузей харчової промисловості є відсутність комплексної державної програми, зорієнтованої на підтримку співробітництва виробників сировини та її переробників.
Доведено, що у стратегічному вимірі основними напрямами забезпечення кількості і якості харчової продукції є: запровадження прогресивних технологій виробництва продукції з урахуванням передового досвіду; підвищення її якості та конкурентоспроможності; сертифікація харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, запровадження систем контролю якості та безпеки виробництва цих продуктів, сировини, матеріалів; державне нормування показників якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів; всебічний розвиток і вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами агропромислового комплексу.

Ключові слова: сільськогосподарська продукція, якість продуктів харчування, стандарти, сертифікація, підприємства харчової промисловості.

АННОТАЦИЯ
Проанализированы объемы производства основных видов сельскохозяйственного сырья для предприятий пищевой промышленности с целью определения препятствий увеличения количества и повышения качества продуктов питания.
Установлено, что значительное снижение производства продукции произошло в мясо-молочной отрасли по всем категориям хозяйств, что сопровождается сокращением продаж предприятиям пищевой промышленности молока, скота и птицы в живом весе.
Определено, что часть сельскохозяйственных производителей, которые предоставляют образцы продукции к испытанию на соответствие установленным стандартам, незначительна. Однако из всего количества поданных образцов продукции на испытания относительно качества продукции в ГП «Житомирстандартметрология» за 2014–2016 гг. около 17,0% является забракованным.
Определено, что основными препятствиями устойчивого развития отраслей пищевой промышленности является отсутствие комплексной государственной программы, ориентированной на поддержку сотрудничества производителей сырья и его переработчиков.
Доказано, что в стратегическом измерении основными направлениями обеспечения количества и качества пищевой продукции являются: введение прогрессивных технологий производства продукции с учетом передового опыта; повышение ее качества и конкурентоспособности; сертификация пищевых продуктов, продовольственного сырья и сопутствующих материалов, внедрение систем контроля качества и безопасности производства этих продуктов, сырья, материалов; государственное нормирование показателей качества и безопасности пищевых продуктов, продовольственного сырья и сопутствующих материалов; всестороннее развитие и совершенствование внешнеэкономической деятельности предприятиями агропромышленного комплекса.

Ключевые слова: сельскохозяйственная продукция, качество продуктов питания, стандарты, сертификация, предприятия пищевой промышленности.

ANNOTATION
The volumes of production the main types agricultural raw materials for food industry enterprises are analyzed in order to identify obstacles increasing the quantity and quality of food products.
It was found that the largest decline in production was observed in the meat and dairy industry in all categories of farms, which was accompanied by a reduction in sales of milk, livestock and poultry to the enterprises of the food industry.
It is determined that the share of agricultural producers who provide samples of products to the test for compliance with established standards is insignificant. However, out of the total number of samples submitted for tests on product quality to the state-owned enterprise "Zhytomyrstandartmetrologii", for 2014-2016, about 17.0% are rejected.
It is determined that the main obstacles to the stable development of the food industry are the lack of a comprehensive state program aimed at supporting the cooperation producers of raw materials and their processors.
It is proved that in the strategic dimension the main directions of ensuring the quantity and quality of food products are: introduction advanced technologies of production taking into account best practices; improving its quality and competitiveness; certification of food products, food raw materials and related materials, introduction of quality control systems and safety of production of these products, raw materials, materials; state regulation of quality and safety indicators of food products, food raw materials and related materials; comprehensive development and improvement of foreign economic activity by enterprises of agro-industrial complex.

Key words: agricultural products, food quality, standards, certification, food industry enterprises.

Завантажити статтю (pdf)