Пошук
Настевич О.П. Формування конкурентних переваг вітчизняних фермерських господарств України: теоретико-практичний підхід
АНОТАЦІЯ
Конкурентними перевагами фермерських господарств України є наявність у них земельних ресурсів, виробництво трудомісткої продукції та використання інноваційних технологій виробництва органічної продукції. Проведено порівняльний аналіз цін, собівартості, рентабельності на продукцію, вирощену традиційним та органічним способом. Підтверджується доцільність використання останнього у фермерських господарствах України. Окрім того, відображено особливості органічного виробництва, зокрема економічні, соціальні та екологічні. Доведено, що перспективними для розвитку фермерських господарств України є виробництво продукції органічним способом і перехід від виробництва традиційних культур (пшениці, кукурудзи, жита) до нішевих культур, зокрема ягід.
Ключові слова: фермерське господарство, конкурента перевага, виробництво органічної продукції, собівартість виробництва, особливості органічного виробництва.
АННОТАЦИЯ
Конкурентными преимуществами фермерских хозяйств Украины являются наличие в них земельных ресурсов, производство трудоемкой продукции и использование инновационных технологий производства органической продукции. Проведен сравнительный анализ цен, себестоимости, рентабельности на продукцию, выращенную традиционным и органическим способом. Подтверждается целесообразность использования последнего в фермерских хозяйствах Украины. Кроме того, отражены особенности органического производства, в частности экономические, социальные и экологические. Доказано, что перспективными для развития фермерских хозяйств Украины являются производство продукции органическим способом и переход от производства традиционных культур (пшеница, кукуруза, рожь) к нишевым, в частности ягодам.
Ключевые слова: фермерское хозяйство, конкурентное преимущество, производство органической продукция, себестоимость производства, особенности органического производства.
АNNOTATION
The competitive advantages of farms in Ukraine are land resources, the production of labor-intensive products and the use of innovative technologies for the production of organic products. A comparative analysis of prices, costs and profitability for products grown in the traditional and organic way has been carried out. The expediency of using of the last one in Ukrainian farms is confirmed. In addition, the features of organic production are reflected in particular economic, social and environmental ones. It is proved that promising for the development of farms in Ukraine is the production of organic products and the transition from the production of traditional crops (wheat, maize, and rye) to niche crops, in particular berries.
Key words: farm, competitive advantage, production of organic products, cost of production, features of organic production.