Архів номерів

2018 21 22 23      
2017 15 16 17 18 19 20
2016 9 10 11 12 13 14
2015 3 4 5 6 7 8
2014 1 2        

Пошук

 

банер 1

 

unnamed

 

images

 

banner c111

 

Салатюк Н.М. Економічні наслідки та проблеми функціонування ТНК в Україні в умовах глобалізації світової економіки

АНОТАЦІЯ
У статті розглянуто сутність ТНК та їх роль в посиленні процесів глобалізації в Україні. Розглянуто критерії визначення статусу ТНК за різними методичними підходами. Проаналізовано обсяги іноземного інвестування в українську економіку та найбільш привабливі сфери та галузі для ТНК в Україні. Визначено позитивні ефекти від отримання іноземних інвестицій для економіки України. Проаналізовано наслідки та проблеми діяльності ТНК в Україні. Обґрунтовано необхідність посилення ролі держави в регулюванні діяльності ТНК в Україні.

Ключові слова: ТНК, інвестиційна політика, конкурентоспроможність, глобалізація, транснаціоналізація.

АННОТАЦИЯ
В статье рассмотрены сущность ТНК и их роль в усилении процессов глобализации в Украине. Рассмотрены критерии определения статуса ТНК по разным методическим подходам. Проанализированы объемы иностранного инвестирования в украинскую экономику и наиболее привлекательные сферы и отрасли для ТНК в Украине. Определены положительные эффекты от получения иностранных инвестиций для экономики Украины. Проанализированы последствия и проблемы деятельности ТНК в Украине. Обоснована необходимость усиления роли государства в регулировании деятельности ТНК в Украине.

Ключевые слова: ТНК, инвестиционная политика, конкурентоспособность, глобализация, транснационализация.

ANNOTATІON
The article describes the role of international corporations in process of globalization of Ukraine. Criteria of the TNC status determination under different methodological approaches were considered. Foreign investment volumes into the Ukrainian economy and the most attractive for the TNCs fields and industries in Ukraine were analyzed. Positive effects for the Ukrainian economy from receiving foreign investments were determined. Problems and analysis are described in the article, as well as strong need of key role of the government in regulation of activities of international corporations.

Key words: international corporations, investment policy, competitiveness, globalization, transnationalisation.

Завантажити статтю (pdf)