Архів номерів

2018 21 22 23      
2017 15 16 17 18 19 20
2016 9 10 11 12 13 14
2015 3 4 5 6 7 8
2014 1 2        

Пошук

 

банер 1

 

unnamed

 

images

 

banner c111

 

Чернюк Л.Г. Детермінанти просторово-функціональної організації м'ясо-молочного виробництва й напрями його удосконалення

АНОТАЦІЯ
У статті розкрито проблемний характер розвитку одного із найважливіших сегментів харчової індустрії – м'ясо-молочної промисловості. Виявлено причини і негативні тенденції згортання розвитку м'ясної і молочної промисловості, гальмування формування, становлення та функціонування ринку м'ясо-молочної продукції. Проаналізовано стан сировинної бази даних галузей, зокрема тваринництва, виявлені пороги і наслідки його розвитку, специфіка і особливості її господарської діяльності. Надано структурно-динамічну характеристику та визначено параметри виробництва основних видів м'ясо-молочної продукції з врахуванням територіальної диференціації та просторової організації. Проведено порівняння виробництва продукції м'ясо-молочної промисловості й рівня та структури її споживання з виявленням тенденцій причинно-наслідкового характеру. Надано пропозиції по удосконаленню просторово-функціонального розвитку м'ясо-молочної промисловості, її системної організації та структурної реорганізації з метою підвищення ефективності розвитку і підвищення рівня забезпечення населення м'ясо-молочною продукцією.

Ключові слова: м'ясна і молочна промисловість, сировинна база, тваринництво, просторова організація, функціональна структура, споживання продуктів харчування, перспективи.

АННОТАЦИЯ
В статье раскрыт проблемный характер развития одного из важнейших сегментов пищевой индустрии – мясомолочной промышленности. Выявлены причины и негативные тенденции свертывания развития мясной и молочной промышленности, торможение формирования, становления и функционирования рынка мясомолочной продукции. Проанализировано состояние сырьевой базы данных отраслей, в частности животноводства, обнаружены пороги и последствия его развития, специфика и особенности ее хозяйственной деятельности. Представлена структурно-динамическая характеристика и определены параметры производства основных видов мясомолочной продукции с учетом территориальной дифференциации и пространственной организации. Проведено сравнение производства продукции мясомолочной промышленности и уровня и структуры ее потребления с выявлением тенденций причинно-следственного характера. Представлены предложения по совершенствованию пространственно-функционального развития мясомолочной промышленности, ее системной организации и структурной реорганизации с целью повышения эффективности развития и повышения уровня обеспечения населения мясомолочной продукцией.

Ключевые слова: мясная и молочная промышленность, сырьевая база, животноводство, пространственная организация, функциональная структура, потребление продуктов питания, перспективы.

ANNOTATION
The article explains the problematic character of the development of one of the most significant segments of food industry - meat-milk production. Identified are causes and negative tendencies of the meat and milk industry scaling-back, slowing down of formation, development and functioning of the meat-milk products' market. Also analyzed is the state of material supply for these branches, namely cattle-breeding, limits and consequences of its development along with the specifics and peculiarities of its economic activities. The structural-dynamic characteristic is provided and parameters of the main types of meat-milk goods' production are determined in view of the territorial differentiation and areal organization. Comparison of the meat-milk industry goods' production with the level and structure of such goods' consumption has been performed with identifying of respective trends of the cause-effect character. Proposals for improving the development of the meat-milk industry and its systemic organization and structural re-organization have been put forward with the aim of increasing the efficiency of its development and enhancing the level of provision of the population with the meat-milk products.

Keywords: meat and milk industry, material base, cattle-breeding, areal organization, operational structure, food products' consumption, prospects.

Завантажити статтю (pdf)