Архів номерів

2018 21 22 23      
2017 15 16 17 18 19 20
2016 9 10 11 12 13 14
2015 3 4 5 6 7 8
2014 1 2        

Пошук

Ємцев В.І., Ємцева І.В. Ключові проблеми розвитку конкурентоспроможності виноградарства в Україні

АНОТАЦІЯ
У статті розглянуто сучасний стан галузі виноградарства України, визначено позитивні та негативні тенденції її функціонування, виділено основні проблеми розвитку галузі. З’ясовано, що в країні залишилося лише біля 50 тис. га виноградників, причому основне скорочення площ відбулося у сільськогосподарських підприємствах. Не дивлячись на зростання урожайності і валового збору винограду, рівень забезпечення цим продуктом залишається у 6–8 разів менше за науково обґрунтовану норму. Половина столового винограду, що споживається, має імпортне походження. Визначено, що вирощування столового винограду має значну перспективу, тому що його виробництво характеризується високою рентабельністю, а ринок має значну ємність. Надано рекомендації щодо пріоритетних напрямків розвитку та підвищення економічної ефективності діяльності підприємств галузі.

Ключові слова: виноградарство, конкурентоспроможність, конкурентоформуючє середовище, державна підтримка, напрямки розвитку.

АННОТАЦИЯ
В статье рассмотрено современное состояние отрасли виноградарства в Украине, определены положительные и негативные тенденции ее функционирования, выделены основные проблемы развития отрасли. Выяснено, что в стране осталось лишь 50 тыс. га виноградников, причем основное сокращение площадей произошло в сельскохозяйственных предприятиях. Несмотря на рост урожайности и валового сбора винограда, уровень обеспечения этим продуктом населения остается в 6–8 раз меньше научно обоснованной нормы. Половина столового винограда, который потребляется в стране, имеет импортное происхождение. Определено, что возделывание столового винограда имеет значительную перспективу, потому что его производство характеризуется высокой рентабельностью, а рынок имеет значительную емкость. Предоставлены рекомендации относительно приоритетных направлений развития и повышения экономической эффективности деятельности предприятий отрасли.

Ключевые слова: виноградарство, конкурентоспособность, конкурентоформирующая среда, государственная поддержка, направления развития.

АNNOTATION
The modern state of viticulture of Ukraine, altogether with the positive and negative trends of its functioning are considered in the article, and the main problems of the industry highlighted. It is stated that there are only about 50 thousand hectares of vineyards left, and the major drop is in the area of agricultural enterprises. Despite the increase in crop yield and gross harvest level, the product is in 6-8 times less in than required by science-based standards. Half of table grapes consumed is imported. It is determined that the cultivation of table grapes has great perspectives because its production is characterized by high profitability and the market has a large capacity. The recommendations on the priority areas for development and improvements of the economic efficiency of the industry are listed.

Keywords: viticulture, competitiveness, competitive environment, government support, directions for the development.

Завантажити статтю (pdf)