Архів номерів

2018 21 22 23      
2017 15 16 17 18 19 20
2016 9 10 11 12 13 14
2015 3 4 5 6 7 8
2014 1 2        

Пошук

 

банер 1

 

unnamed

 

images

 

banner c111

 

Біла Л.М. Спільні і відмінні риси податкових систем країн Європейського Союзу та України

АНОТАЦІЯ
У статті розглянута проблема, яка стосується визначення спільних і відмінних і рис у податкових системах країн Європейського Союзу та України. Розглядаються такі аспекти оподаткування, як податок на розкіш, податок на додану вартість, податок на прибуток підприємств та фізичних осіб. Зроблено висновок, що основні розбіжності у податкових системах України та країн Європейського Союзу полягають у додержанні принципу соціальної справедливості, який є базовим в ЄС, але не знайшов свого повноцінного втілення у податковій системі України.

Ключові слова: Україна, Європейський Союз, податкова система, риси, спільне, відмінності, соціальна справедливість.

АННОТАЦИЯ
В статье рассмотрена проблема, которая касается определения общих и отличительных и черт в налоговых системах стран Европейского Союза и Украины. Рассматриваются такие аспекты налогообложения, как налог на роскошь, налог на добавленную стоимость, налог на прибыль предприятий и физических лиц. Сделан вывод, что основные различия в налоговых системах стран Европейского Союза заключаются в соблюдении принципа социальной справедливости, который является базовым в ЕС, но не нашел своего полноценного воплощения в налоговой системе Украины.

Ключевые слова: Украина, Европейский Союз, налоговая система, черты, общее, различия, социальная справедливость.

ANNOTATION
This article describes the issue that is concerned with identifying same and different features of the tax systems of the countries of the European Union and Ukraine. Discusses such aspects of taxation as a «luxury tax», value added tax, tax on profit of enterprises and individuals. It is concluded that the main differences in the tax systems of the countries of the European Union are in compliance with the principle of social justice, which is the base in the EU, but did not find its full realization in the tax system of Ukraine.

Keywords: Ukraine, European Union, tax system, features, same and different, social justice.

Завантажити статтю (pdf)