Пошук
АНОТАЦІЯ
У статті розглянуто питання управління якістю продукції як основного чинника забезпечення конкурентоспроможності молочної продукції. Охарактеризовано чинники, що впливають на конкурентоспроможність, та виділено головні з них. Розкрито суть понять «якість», «управління якістю», «сертифікація» та «стандартизація». Зроблено порівняльну характеристику показників якості молока за вимогами України та країн ЄС. Проаналізовано стандарти на молоко та молочні продукти, чинні в Україні. Охарактеризовано систему управління якістю НАССР та наведено її основні переваги у запровадженні на вітчизняних підприємствах. Показано схему визначення точок контролю якості продукції за системою НАССР у молокопереробному підприємстві. Розглянуто основні недоліки в наявній системі управління якістю та запропоновано шляхи їх усунення.
Ключові слова: якість продукції, молокопереробне підприємство, управління якістю молочної продукції, конкурентоспроможність продукції, сертифікація та стандартизація.
АННОТАЦИЯ
В статье рассмотрен вопрос управления качеством продукции как основного фактора обеспечения конкурентоспособности молочной продукции. Охарактеризованы факторы, влияющие на конкурентоспособность, и выделены главные из них. Раскрыта суть понятий «качество», «управление качеством», «сертификация» и «стандартизация». Дана сравнительная характеристика показателей качества молока по требованиям Украины и стран ЕС. Проанализированы стандарты на молоко и молочные продукты, действующие в Украине. Охарактеризована система управления качеством НАССР и приведены ее основные преимущества во внедрении на отечественных предприятиях. Показана схема определения точек контроля качества продукции по системе НАССР в молокоперерабатывающих предприятий. Рассмотрены основные недостатки в существующей системе управления качеством и предложены пути их устранения.
Ключевые слова: качество продукции, молокоперерабатывающее предприятие, управление качеством молочной продукции, конкурентоспособность продукции, сертификация и стандартизация.
ANNOTATION
The article considers the issue of product quality management as a key factor in ensuring the competitiveness of dairy products. Factors influencing the competitiveness are characterized and the main ones are distinguished. The essence of concepts “quality”, “quality management”, “certification” and “standardization” is revealed. A comparative analysis of indicators of milk quality according to the requirements of Ukraine and EU countries is conducted. The standards for milk and dairy products that are valid in Ukraine are analysed. НАССР quality management system is characterized and its main advantages in the implementation at domestic enterprises are provided. A scheme for determining the points of quality control of products under the HACCP system at a dairy processing enterprise is shown. The main disadvantages of the existent quality management system are considered and ways to solve them are proposed.
Keywords: product quality, dairy processing enterprise, dairy production quality management, competitiveness of production, certification and standardization.