Пошук
Пономарьова Ю.I. Напрями розвитку підприємств харчової промисловості України в умовах активізації інтеграційних процесів
АНОТАЦІЯ
У статті досліджуються питання діяльності підприємств харчової промисловості в умовах посилення інтеграційних процесів. Розглядаються загальні показники розвитку харчової промисловості України. Визначаються позитивні та негативні тенденції функціонування підприємств харчової промисловості. Проаналізовано основні фінансові результати їх діяльності. З’ясовано, що в останні два роки підприємства харчової промисловості загалом були збитковими. Розглянуто загальні тенденції їх зовнішньоекономічної діяльності. Проведено дослідження структури експорту основних груп продукції, що виробляють підприємства харчової промисловості. Визначено, що, навіть попри негативні тенденції та зниження обсягів експорту в абсолютних показниках, відсоток, який вони посідають у загальній структурі вітчизняного експорту, навпаки, збільшився. Доведено, що найбільш конкурентоздатними на зовнішніх ринках можуть бути лише великі підприємства харчової промисловості та агрохолдинги.
Ключові слова: харчова промисловість, підприємства харчової промисловості, виробництво харчових продуктів, інтеграційні процеси, експорт харчової продукції.
АННОТАЦИЯ
В статье исследуются вопросы деятельности предприятий пищевой промышленности в условиях усиления интеграционных процессов. Рассматриваются общие показатели развития пищевой промышленности. Определяются положительные и отрицательные тенденции функционирования предприятий пищевой промышленности. Проанализированы основные финансовые результаты их деятельности. Определено, что в последние два года предприятия пищевой промышленности в целом были убыточными. Рассмотрены общие тенденции их внешнеэкономической деятельности. Проведено исследование структуры экспорта основных групп продукции, производимых предприятиями пищевой промышленности. Обосновано, что, несмотря на негативные тенденции и снижение объемов экспорта в абсолютных числах, процент, который они занимают в общей структуре отечественного экспорта, наоборот, увеличился. Доказано, что наиболее конкурентоспособными на внешних рынках могут быть только крупные предприятия пищевой промышленности и агрохолдинги.
Ключевые слова: пищевая промышленность, предприятия пищевой промышленности, производство пищевых продуктов, интеграционные процессы, экспорт пищевой продукции.
ANNOTATION
The article investigates the issues of the food industry enterprise activity under the conditions of integration processes activation. There are considered the general figures of the food industry development in Ukraine. There are identified positive and negative trends in the functioning of the food industry enterprises. There are analyzed the basic financial results of their activities. It was found that in the last two years the food industry enterprises were generally unprofitable. There are considered the general trends of foreign economic trade. There is investigated the exports structure of main groups of production that the food industry enterprises produce. Determined that despite negative trends and decreasing of exports in absolute figures the percentage they occupy in the total structure of domestic exports conversely increased. It is proved that the most competitive in foreign markets may be only the big food industry enterprises and agricultural holdings.
Key words: food industry, food industry enterprises, food production, integration processes, export of food production.