Архів номерів

2018 21 22 23      
2017 15 16 17 18 19 20
2016 9 10 11 12 13 14
2015 3 4 5 6 7 8
2014 1 2        

Пошук

Краснодєд Т.Л., Бакіна Т.В. Аналіз експортно-імпортної структури сільськогосподарської та продовольчої продукції України та резерви її удосконалення

АНОТАЦІЯ
У статті виявлено об’єктивну необхідність дослідження товарної структури експортованої та імпортованої сільськогосподарської і продовольчої продукції. Виявлено види вітчизняної продукції, що мають найбільший попит на світовому ринку. Також визначено характер українського попиту на продукцію іноземних виробників. Водночас розглянуто резерви удосконалення експортно-імпортної структури аграрно-продовольчої продукції. Запропоновано напрями розроблення раціональної стратегії нарощування експортного потенціалу України в контексті підвищення її конкурентоспроможності на світовому ринку продовольства.

Ключові слова: зовнішня торгівля, світовий ринок, товарна структура, експорт, імпорт, сільськогосподарська продукція, продовольча продукція, конкурентоспроможність.

АННОТАЦИЯ
В статье выявлена объективная необходимость исследования товарной структуры экспортированной и импортированной сельскохозяйственной и продовольственной продукции. Определены виды отечественной продукции, которые имеют наибольший спрос на мировом рынке. Также определен характер украинского спроса на продукцию иностранных производителей. Одновременно рассмотрены резервы усовершенствования экспортно-импортной структуры аграрно-продовольственной продукции. Предложены направления разработки рациональной стратегии наращивания экспортного потенциала Украины в контексте повышения ее конкурентоспособности на мировом рынке продовольствия.

Ключевые слова: внешняя торговля, мировой рынок, товарная структура, экспорт, импорт, сельскохозяйственная продукция, продовольственная продукция, конкурентоспособность.

ANNOTATION
In the article the objective necessity of export and import commodity structure of agricultural and food products research is justified. Types of national production which has the largest demand on the world market are found out. Also, the nature of Ukrainian demand for the products of foreign producers is defined. At the same time improvement export-import structure of agro-food products reserves are considered. Directions develop of increase the export potential of Ukraine rational strategy is offered in the context of enhancing its competitiveness in the global food market.

Key words: foreign trade, world market, commodity structure, exports, imports, agricultural products, food products, competitiveness.

Завантажити статтю (pdf)