Пошук
Данкевич Є.М., Данкевич В.Є. Екологічний контроль сільськогосподарської продукції на митниці
АНОТАЦІЯ
Досліджено питання ефективності здійснення екологічного контролю сільськогосподарської продукції на митниці, а також запропоновано механізми його вдосконалення. Встановлено, що характерною тенденцією є нарощування експорту сільськогосподарської продукції до країн ЄС. Обґрунтовано, що важливим напрямом посилення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, що експортується, є дотримання екологічних норм ЄС. Доведено, що більшість продовольчих ринків висувають однорідні вимоги до сільськогосподарської продукції: безпечність та якість, забезпечення принципів HACCP та вимог Codex Alimentarius. Охарактеризовано етапи підготовки екологічної документації при експорті сільськогосподарської продукції. Розглянуто основні положення директиви Ради ЄС 2000/29/ЕС, яка визначає вимоги до рослин та продуктів рослинного походження, що ввозяться на територію ЄС.
Ключові слова: екологічний контроль, експорт, сільськогосподарська продукція, державний кордон, митниця, фітосанітарні норми.
АННОТАЦИЯ
Исследован вопрос эффективности осуществления экологического контроля сельскохозяйственной продукции на таможне, а также предложены механизмы его совершенствования. Установлено, что характерной тенденцией является наращивание экспорта сельскохозяйственной продукции в страны ЕС. Обосновано, что важным направлением усиления конкурентоспособности отечественной экспортируемой продукции, является соблюдение экологических норм ЕС. Доказано, что большинство продовольственных рынков выдвигают однородные требования к сельскохозяйственной продукции: безопасность и качество, обеспечение принципов HACCP и требований Codex Alimentarius. Охарактеризованы этапы подготовки экологической документации при экспорте сельскохозяйственной продукции. Рассмотрены основные положения директивы Совета ЕС 2000/29/ЕС, которые определяют требования к растениям и продуктам растительного происхождения, ввозимых на территорию ЕС.
Ключевые слова: экологический контроль, экспорт, сельскохозяйственная продукция, государственная граница, таможня, фитосанитарные нормы.
ANNOTATION
In this article we explored the question of environmental control of agricultural products at customs and proposed mechanisms for its improvement. We found that a typical trend is to increase agricultural exports to the EU. The study proved that an important direction of strengthening the competitiveness of domestic products exported, there is compliance with environmental standards of the EU. We proved that most food markets impose uniform requirements for agricultural products – safety and quality, ensuring the HACCP principles and requirements of Codex Alimentarius. This article describes the stages of preparation of environmental documentation for exports of agricultural products. We have reviewed the main provisions of Council Directive 2000/29/EC, which defines requirements for plants and plant products imported into the EU.
Keywords: environmental control, export, agricultural products, state border, customs, phytosanitary standards.